DAeL

2020. július 1-én elindult a ,,Danube’s Archaeological eLandscapes / Duna menti Virtuális Régészeti Tájak” EU projekt a gráci Universalmuseum Joanneum vezetésével. A projekt 30 hónapos időtartama alatt tíz ország 23 partnere törekszik a régészeti örökség, különösen a Duna régió régészeti tájainak láthatóbbá és ezáltal vonzóbbá tételére regionális, nemzeti és nemzetközi szinten a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával. Az Európai Unió Interreg Duna Transznacionális Programjának támogatásával és a résztvevő partnerek nemzeti szintű társfinanszírozásával zajló projekt új lendületet ad az európai régészeti örökség digitalizációjának.

Ruttkay Zsófia szakértőként segíti a szociális hatásokat vizsgáló csoport munkáját, valamint a Virtuális Kiállítások megvalósítását.

Előadás a HyMEx-en

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Budapest) 2021. május 6–7-án rendezi meg a HyMEx // Hybrid Museum Experience Szimpóziumot, ahol összehozza a digitális és kísérleti muzeológia, a műtárgyvédelem, a kurátori gyakorlat és a művészetközvetítés, illetve a legkülönfélébb tudományos szakterületek vezető kutatóit és szakembereit, hogy eszmét cseréljenek a hibrid múzeumi élmények területén tapasztalható kihívásokkal és legújabb fejleményekkel kapcsolatban, különös tekintettel a kortárs művészetre.

A szimpózium meghívott előadójaként Ruttkay Zsófia a múzeumi digitális installációk lehetőségeiről, esztétikumáról, a fizikai műtárgyakhoz való viszonyáról fog beszélni.


A digitális kurátor válaszol

Ruttkay Zsófia bő egy évtizede munkálkodik a digitális technológiák múzeumi meghonosításán, a látogatói élményt kiterjesztő alkalmazásokon. A digitális múzeum – avagy dimu –  fogalmát is ő honosította meg a hazai köztudatban (jóllehet most, a pandémia idején sokan a múzeum online jelenlétére használják).  Az év elején pedig megszületett saját, a témának szentelt honlapja, a dimu.hu. Ennek kapcsán beszél a digitális kurátor mibenlétéről, a képzéskihívásairól  és PhD kutatások létjogosultságáról  egy interjúban a Pulszky Társaság online magazinjában. 

Megszületett a dimu.hu

Pontosabban a dimu mint a digitális múzeum rövidítése már egy bő évtizede jelen van a hazai múzeumi körökben köszönhetően annak a sok múzeumi projektnek, melyeket egy tucat intézmény számára készítettem hallgatókkal vagy fiatal kreatív alkotókkal együttműködve. 2021 januárja számomra új identitás kezdete is, melyhez elindult a saját honlapom, a dimu.hu. A továbbiakban digitális kurátor szakértőként tevékenykedek együttműködve régi és új partnerekkel.

A honlapon megtalálható régebbi és új munkák, szakmai megjelenések mellett itt a blogban elsősorban digitális múzeum reflexiók, hírek, szakmai események szerepelnek majd.